Usein esitetyt kysymykset

Kaikki mitä haluat tietää hammasimplanteista.

Ovatko hammasimplantit kalliita ?

Vastoin odotuksia perinteinen proteesi ei aina ole kustannustehokas ratkaisu. Hammasimplanttihoidon kokonaisuus vaihtelee sen mukaan, kuinka monta implanttia tarvitaan ja vaatiiko toimenpide luun lisäämistä. Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat itse kirurgia, laboratoriotyö, proteesi sekä hammaslääkärin ja hammasteknikon palkkiot. Kustannusarvio saadaan aikaan vain, kun kaikki nämä seikat otetaan huomioon, ja joissain tapauksissa hammasimplanttihoito voi tulla edullisemmaksi pitkän tähtäimen ratkaisuna.

Liittyykö implanttien asentamiseen riskejä?

Implanttihoito ei ole sattumanvarainen hoitomenetelmä, vaan hyvin tutkittu ja lääketieteellisesti todistettu huippuluokan hoitomenetelmä, jota hammaslääkärit ja hammaskirurgit ovat vuosikymmeniä käyttäneet ympäri maailman. Potilaan terveydentila voi vaikuttaa mahdollisiin riskitekijöihin. Implantin irtoamisen riski lisääntyy, jos potilaalla on huono suuhygienia tai jokin taustalla oleva terveysongelma (kuten diabetes tai osteoporoosi), joka vaikeuttaa haavan parantumista. Koska kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy mahdollisia riskejä, hammaslääkärisi arvioi, onko hammasimplanttihoito sinulle sopiva ratkaisu.

Onko toimenpide kivulias?

Leikkauksen epämukavuuden minimoimiseksi hammasimplantit asetetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Jos potilaalla on minkäänlaisia epäilyksiä implantointikohdan kunnosta toimenpiteen jälkeen, niistä on tärkeää puhua hammaslääkärin kanssa.

Onko hammasimplanttihoidolle ikärajoja?

Implantteja voidaan asentaa heti kun leuka on lakannut kasvamasta. Hammasimplantteja ei siis voi asentaa nuorille ihmisille ennen kuin leukaluut ovat kokonaan kehittyneet. Muita ikärajoja ei ole, kunhan potilaalla ei ole merkittäviä lääketieteellisiä riskitekijöitä. Hammaslääkäri arvioi tämän.

Kuinka kauan minun on odotettava lopullista hammasta?

Kun implantti on asennettu, sen kiinnittymisvaihe (osseointegraatio) kestää noin 6–8 viikkoa. Tämän ajan kuluessa implantti saavuttaa vakauden, jota tarvitaan, jotta istutettu hammas kestää siihen kohdistuvan kuormituksen normaalin hampaan tavoin. Tässäkin tapauksessa paranemisajat voivat vaihdella henkilön terveydentilan ja hoitoalueen mukaan.

Onko olemassa mitään tilastoja implantin saaneiden potilaiden tyytyväisyydestä?

Pitkän aikavälin kyselytutkimukset ovat osoittaneet, että Straumann®-implantit ovat erittäin kestäviä ja laadukkaita.* Potilaat voivat olla varmoja ratkaisujen luotettavuudesta, sillä Straumann ei koskaan tingi laadusta. Kun Saksassa tehtiin tyytyväisyyskysely 10 000 potilaalle**, 66 % vastanneista oli erittäin tyytyväisiä implanttikantoisiin ratkaisuihin, ja 31 % oli tyytyväisiä. Perinteisen restauraation saaneista potilaista vain 42 % ilmoitti olevansa erittäin tyytyväisiä ja 44 % sanoi olevansa yleisesti ottaen tyytyväisiä.

* Blanes RJ, Bernard JP, Blanes ZM, Belser UC. A 10-year prospective study of ITI dental implants placed in the posterior region. I: Clinical and radiographic results. Clin Oral Implants Res 2007; 18:699-706 ** Riegl Survey 6

Vaatiiko implantointi jälkihoitoa?

Moitteeton suuhygienia on hyvin tärkeää ennen kuin implantti voidaan asentaa. Asentamisen jälkeen hampaita on hoidettava huolellisesti, riippumatta siitä, ovatko ne oikeat vai keinotekoiset. Huolellinen suuhygienia auttaa varmistamaan hyvät tulokset.

Onko keraaminen implantti ”parempi” kuin titaaninen?

Titaani on bioyhteensopiva ja myrkytön metalli. Tämä tarkoittaa, että kudokset sietävät titaania hyvin. Titaanista valmistetut implantit kiinnittyvät elävään luuhun erittäin hyvin, ja niitä on käytetty lääketieteellisessä välineteollisuudessa jo kymmeniä vuosia. Tähän mennessä ei ole tullut tietoon yhtään titaanin aiheuttamaa allergista reaktiota. Näiden ominaisuuksien vuoksi titaaniset hammasimplantit voivat kestää kymmeniä vuosia. Jos etsit metallitonta versiota, keraaminen implantti on hyvä vaihtoehto. Se on tehty erittäin kestäväksi vastaamaan korkeisiin toiminnallisiin ja esteettisiin vaatimuksiin. Jos ikenet ovat ohuet tai vetäytyneet, keraaminen implantti ei kuulla ikenen läpi, koska se on luonnollisen hampaan värinen.