De procedure – van diagnose tot nazorg


Diagnose en besluitvorming

De behandelaar maakt röntgenfoto's en CT-scans. Na het verzamelen van de informatie wordt bekeken welke behandelmogelijkheden voor u van toepassing kunnen zijn. De voor- en nadelen van de verschillende oplossingen worden uitgebreid met u besproken, zodat u goed op de hoogte bent van elk aspect van de procedure voordat u een beslissing neemt.

Voldoende kaakbot: een essentiële voorwaarde. Om een implantaat te kunnen plaatsen, moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn. Er zijn patiënten die onvoldoende kaakbot hebben en waarbij botopbouw nodig is, bijvoorbeeld als een tand al lange tijd ontbreekt en het kaakbot al is geslonken.

Plaatsing van het implantaat

Het implantaat wordt operatief onder plaatselijke verdoving in de kaak geplaatst. Tijdens de ingreep kan er een tijdelijke restauratie op het implantaat worden geplaatst. Die blijft dan gedurende de genezingsperiode zitten.

Genezingsperiode

De genezingsperiode duurt meestal een paar weken tot een paar maanden. Idealiter hecht het kaakbot zich tijdens het genezingsproces aan het implantaat. Dit proces heet osseo-integratie. Een goede mondhygiëne is essentieel in dit stadium van de behandeling. Eenmaal genezen fungeert het implantaat als kunstwortel en vormt de basis voor het bevestigen van kronen, bruggen of een volledige gebitsprothese.

Bevestiging van de restauratie

Het tandtechnisch laboratorium gebruikt een gebitsafdruk om de kroon, brug of gebitsprothese te maken. De behandelaar plaatst de restauratie op het implantaat zodra het implantaat volledig is ingegroeid.
Nazorg

Implantaten zijn een uitstekende keuze en investering in uw mondgezondheid. Met de juiste (na)zorg kunnen ze levenslang meegaan. Voor zo’n langetermijnsucces is het belangrijk dat u uw implantaten goed verzorgt. Net als bij natuurlijke tanden is bij implantaten regelmatige controle en zorgvuldige mondhygiëne nodig. Met de juiste verzorging kunnen implantaten decennialang goed blijven functioneren.