Veelgestelde vragen

Alles wat u wilt weten over implantaten.

Zijn implantaten duur?

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, zijn conventionele gebitsprotheses niet altijd voordelig(er). De kosten voor een implantaatbehandeling zijn afhankelijk van het aantal benodigde implantaten en of er botopbouw nodig is. Overige factoren zijn: de operatie zelf, de laboratoriumwerkzaamheden, de prothese en de kosten voor de tandarts en tandtechnicus. Er wordt pas een begroting gemaakt als al deze aspecten zijn besproken. In sommige gevallen kunnen implantaten op de lange termijn goedkoper zijn.

Zijn er risico’s verbonden aan het plaatsen van een implantaat?

Een implantaatbehandeling is geen experimentele methode; het is een uitgebreid bewezen, zeer geavanceerde medische tandheelkundige techniek die wetenschappelijk is getest en al tientallen jaren wereldwijd wordt gebruikt door tandartsen en kaakchirurgen. Afhankelijk van de medische conditie van elke patiënt kunnen de mogelijke risicofactoren variëren. Een slechte mondhygiëne of beperkte genezing van de wond door bestaande medische aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes en osteoporose) kan de kans dat het implantaat goed op zijn plaats blijft, verkleinen. Omdat aan elke chirurgische ingreep potentiële risico's zijn verbonden, zal uw behandelaar beoordelen of implantaten geschikt zijn voor u.

Is de ingreep pijnlijk?

Implantaten worden over het algemeen onder plaatselijke verdoving geplaatst om het ongemak tijdens de ingreep zoveel mogelijk te beperken. Patiënten die na de ingreep twijfels hebben over de gezondheid van de plek waar het implantaat is geplaatst, dienen contact op te nemen met hun behandelaar.

Is er een leeftijdsgrens voor een implantaatbehandeling?

Implantaten kunnen worden geplaatst zodra de kaak is volgroeid. Daarom kan bij jongere patiënten alleen een implantaat worden geplaatst als hun kaak volledig is ontwikkeld. Er is verder geen leeftijdsgrens, tenzij er bij de patiënt sprake is van significante medische risicofactoren. Dit wordt door de behandelaar beoordeeld.

Hoe lang moet ik op mijn definitieve restauratie wachten?

Nadat uw implantaat is geplaatst, duurt het ongeveer 6-8 weken voordat het kaakbot zich stevig aan het implantaat heeft gehecht (osseo-integratie). In deze genezingsperiode bereikt het implantaat de stabiliteit die nodig is om net zo te worden belast als een natuurlijke tand. Zoals altijd kunnen genezingstijden variëren. Dit hangt af van de persoonlijke situatie en indicatie.

Zijn er gegevens bekend over de tevredenheid bij mensen met implantaten?

Langetermijnonderzoeken laten zien dat Straumann-implantaten zeer hoge slagingspercentage hebben* Patiënten kunnen rekenen op betrouwbare oplossingen, omdat Straumann op het gebied van kwaliteit geen concessies doet. Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 10.000 patiënten in Duitsland** was 66 procent van de ondervraagden 'zeer tevreden' met hun implantaatgedragen restauraties en was 31% 'tevreden'. Van de patiënten met een conventionele restauratie gaf slechts 42% aan 'zeer tevreden' te zijn, terwijl 44% zei 'over het algemeen tevreden' te zijn.

* Blanes RJ, Bernard JP, Blanes ZM, Belser UC. A 10-year prospective study of ITI dental implants placed in the posterior region. I: Clinical and radiographic results. Clin Oral Implants Res 2007; 18:699-706 ** Riegl Survey 6

Zijn er speciale nazorgmaatregelen nodig?

Een zeer goede mondhygiëne is essentieel voordat een implantaat kan worden geplaatst. Na plaatsing moeten de tanden zorgvuldig worden verzorgd of ze nu echt zijn of niet. Een nauwgezette mondhygiëne draagt bij aan goede resultaten.

Is keramiek 'beter' dan titanium?

Titanium is een biocompatibel materiaal. Dit wil zeggen dat het niet giftig is en goed wordt verdragen door het lichaam. Levend bot hecht zich goed aan implantaten van titanium en worden al decennialang gebruikt in de medische industrie. Tot nu toe is er nog nooit een een casus gedocumenteerd van een allergische reactie op titanium. Vanwege deze eigenschappen kunnen deze implantaten tientallen jaren mee. Als u een metaalvrij alternatief zoekt, kunt u ook kiezen voor keramische implantaten. Deze worden gemaakt van zeer sterk keramiek en zijn ontworpen om te voldoen aan de hoogste functionele en esthetische eisen. Bij dun of teruggetrokken tandvlees zal het implantaat niet doorschijnen, omdat het de kleur heeft van een natuurlijke tand.