Vanliga frågor

Allt du behöver veta om tandimplantat.

Är tandimplantat dyra?

Till skillnad mot vad du kanske tror så är konventionella tandproteser inte alltid så kostnadseffektiva. Den initiala utformningen av en behandling med tandimplantat varierar beroende på hur många implantat som behövs samt om benförstärkning krävs. Andra faktorer är själva operationen, laboratoriets arbete och tandläkarens och tandsköterskans arvoden. En kostnadsplan tas fram så snart alla dessa aspekter har gåtts igenom och i vissa fall kan tandimplantat vara mer ekonomiskt på lång sikt.

Finns det några risker med att sätta in tandimplantat?

Behandling med implantat är ingen experimentell metod, utan en välbeprövad medicinsk tandteknik som har testats vetenskapligt och använts i årtionden av tandläkare och kirurger i hela världen. De potentiella riskfaktorerna kan variera beroende på den enskilda patients tillstånd. Dålig munhygien eller försämrad sårläkning på grund av redan föreliggande medicinska tillstånd (till exempel diabetes och osteoporos) kan försämra oddsen för att implantatet sitter kvar. Eftersom varje kirurgiskt ingrepp medför potentiella risker kommer din tandläkare att bedöma om tandimplantat är rätt alternativ för dig.

Gör operationen ont?

Tandimplantat sätts i allmänhet in under lokalbedövning för att minska obehaget under operationen. Patienter som känner osäkerhet över implantatställets tillstånd efter ingreppet bör rådgöra med tandläkare.

Finns det någon åldersgräns för behandling med tandimplantat?

Det går att sätta in implantat så snart käken har slutat växa. Hos unga patienter kan tandimplantat därför sättas in först när käkbenet är fullt utvecklat. I andra änden av spektrumet finns ingen åldersgräns, förutsatt att patienten inte har några betydande medicinska riskfaktorer. Detta kommer tandläkaren att bedöma.

Hur länge måste jag vänta på min slutgiltiga restaurering?

När ditt implantat väl har satts in tar bindningsprocessen (osseointegrationen) cirka 6–8 veckor. Under denna tid når implantatet den stabilitet som krävs för att det ska kunna bära upp samma vikt som en naturlig tand. Läkningstiden kan variera beroende på patientens tillstånd och vad implantatet har använts till.

Finns det siffror på hur nöjda människor är med sina implantat?

Långsiktiga undersökningar har visat att Straumann®-implantat har mycket lång hållbarhet.* Straumann kompromissar inte med kvaliteten och patienterna kan räkna med att implantaten är tillförlitliga. Enligt en undersökning som gjordes på 10 000 patienter i Tyskland* var 66 procent av de tillfrågade ”extremt nöjda” med sina implantatunderstödda restaureringar och 31 % var ”nöjda”. Av patienter med konventionella restaureringar uppgav endast 42 % att de var ”extremt nöjda” medan 44 % uppgav att de var ”nöjda i allmänhet”.

* Blanes RJ, Bernard JP, Blanes ZM, Belser UC. A 10-year prospective study of ITI dental implants placed in the posterior region. I: Clinical and radiographic results. Clin Oral Implants Res 2007; 18:699-706 ** Riegl Survey 6

Krävs det någon särskild eftervård?

Innan ett implantat kan sättas in är det mycket viktigt att patienten sköter sin munhygien noggrant. När implantatet har satts in måste tänderna skötas noga, oavsett om de är äkta eller konstgjorda. Noggrann munhygien hjälper till att säkerställa ett tillfredsställande resultat.

Är keramik ”bättre” än titan?

Titan är ett biokompatibelt material. Det innebär att det är giftfritt och tolereras väl av kroppen. Implantat av titan binds mycket väl till levande ben och har använts inom den medicintekniska branschen i årtionden. Hittills finns det inga dokumenterade fall av en allergisk reaktion mot titan. Tack vare dessa egenskaper kan tandimplantat av titan hålla i årtionden. Om du önskar ett metallfritt alternativ finns det alternativ med keramiska implantat. De är tillverkade av mycket stark keramik och utformade för att uppfylla de allra högsta kraven på funktion och estetik. Om tandköttet är tunt eller tillbakadraget lyser implantatet inte igenom, eftersom det har samma färg som en naturlig tand.